Haber

Katalonya’da kuraklık nedeniyle acil durum ilan edildi

İspanya’nın doğusundaki Katalonya özerk hükümeti, bölgede artan kuraklık sorunu nedeniyle 6 milyon insanın yaşadığı 202 belediyede geçerli acil durum ilan etti.

Katalonya’nın Barselona ve Girona kentleri ile Costa Brava adı verilen kıyı bölgesini kapsayan acil durum kararı, bu bölgeleri besleyen Ter ve Llobregat nehirlerindeki su rezervi kapasitesinin yüzde 15,8’e düşmesi nedeniyle alındı.

“HİÇ BU KADAR UZUN SÜRELİ BİR KURAKLIKLA KARŞILAŞMADIK”

Basın toplantısı düzenleyen Katalonya özerk hükümeti lideri Pere Aragones, “alışılmadık ve endişe verici bir durumla” karşı karşıya kaldıklarını belirterek, “Yağmur ölçümleri yapıldığından beri bu kadar uzun süreli bir kuraklıkla karşılaşmamıştık. Katalonya’da son 3 yıldır yağmura ihtiyaç vardı.” söz konusu.

Aragones, “Yeni bir iklim gerçeğiyle karşı karşıyayız. Şu anda kısa ve orta vadeli tedbirleri hayata geçiriyoruz. Kuraklık sorununu vatandaş ve belediye iş birliğiyle, atılan erken adımlarla ve kolektif çalışmayla aşacağımıza inanıyorum” dedi. ” Şeklinde konuştu.

SU KESİNTİLERİ VE YASAKLAR

Katalonya’da 6 milyon kişiyi etkileyecek yeni tedbirler uyarınca ekonomik ve ticari faaliyetler de dahil olmak üzere kişi başına günlük su tüketimi maksimum 200 litre ile sınırlandırılacak, bu miktarı aşan belediyeler ise cezalandırılacak. Otel ve kamp alanlarındaki havuzların doldurulması, spor salonları ve plajlarda duş kullanılması, özel eğlencelerde kullanılan su oyunları yasaktır.

Ayrıca acil durum ilan edilen yerlerde su kullanımı tarımda yüzde 80, hayvancılıkta yüzde 50, sanayide ise yüzde 25 oranında kısıtlandı. Kuraklık nedeniyle alınan yeni tedbirler kapsamında makul saatlerde sular tamamen kesilmeyecek olsa da konutlarda su tüketiminin azaltılması amacıyla su basınçları düşürülecek.

Öte yandan sokak, kaldırım, mağaza önleri gibi yerlerin şebeke suyuyla temizlenmesi yasaklanırken, bahçe ve yeşil alanların sulaması ise sadece ağaçların yaşamasına yetecek miktarda arıtma tesisi veya kuyu suyundan yapılacak.

KİŞİ BAŞI SU TÜKETİMİ 100 LİTREYE İNDİRİLECEK

Katalonya’da önümüzdeki haftalarda yağışların beklenenden az olması ve su rezervlerinin azalmaya devam etmesi durumunda kişi başına günlük su tüketimi kademeli olarak 180, 160 ve 100 litreye düşürülecek.

İspanya’nın kuraklık sorununun en fazla yaşandığı bir diğer bölge olan güneydeki Endülüs’te ise hafta içinde özerk yönetimin aldığı kararlarla ek tedbirler açıklandı. Endülüs özerk yönetimi hükümeti, 2020 yılından bu yana dördüncü kez kuraklığa karşı önlem alarak, toplam 200 milyon euro yardım ve tedbir aldıklarını, bunun 50 milyon euro’su tarım bakanlığına aktarılacağını, genişleteceklerini duyurdu. tuzlu su arıtma tesislerinin kapasitesinin artırılması ve altyapı yenileme çalışmalarının hızlandırılacağı belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu