Ekonomi

Avrupa Merkez Bankası, 2024’te kaç kez faiz indirecek?

Avrupa Merkez Bankası (ECB), ekonomik büyümenin beklenenden daha güçlü olması ve dolayısıyla enflasyon seviyelerini desteklemesi nedeniyle 2024 yılında faiz indirimlerini üç kezle sınırlandırabilir. Bu perspektif, mevcut ekonomik verilerin bu yıl üç faiz indirimi senaryosunu dörtten daha olası kıldığını belirten ECB politika yapıcısı Yannis Stournaras tarafından da paylaşıldı.

Politika konusundaki güvercin tutumuyla tanınan ve Haziran ayında faiz indirimine gidilmesini öneren ilk isimlerden biri olan Stournaras, bu görüşünü ilk çeyrekte gözlenen ekonomik toparlanmaya dayandırdı. Yunan haber sitesi Liberal.gr’ye verdiği röportaja göre, yılın güçlü başlangıcı merkez bankasının faiz politikasına ilişkin beklentileri değiştirdi.

ECB, Haziran ayında borçlanma maliyetlerini tarihi yüksek seviyelerinden düşürmeye başlayacağının sinyallerini verdi, ancak yılın geri kalanı için yörünge daha az netti. Stournaras, mevcut ekonomik büyüme oranının devam etmesi halinde, tüketici fiyatlarındaki artışın ECB’nin Mart ayı tahmininin biraz üzerinde gerçekleşebileceğini belirtti. Ancak bunun 2025 ortası için belirlenen %2’lik enflasyon hedefini tehlikeye atmayacağına inanıyor.

Stournaras ayrıca Temmuz ayında faiz oranlarında ikinci bir indirimin olasılık dahilinde olduğunu, ancak yaz sonrası kararların henüz belirlenmediğini kaydetti. ECB’nin faiz oranlarına yaklaşımı; borçlanma maliyetlerini, yatırımları ve genel ekonomik faaliyeti etkilediği için Euro Bölgesi’nin finansal istikrarı açısından kritik bir faktör.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu