Bakan Kirişci, GEF 7. Dönem projelerinin tanıtım toplantısına katıldı
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Küresel Çevre Fonu (GEF) çerçevesinde yürütülecek projeler sayesinde farkındalığın daha hızlı yayılacağını belirterek, “Ben Bu iş birliğinin hem uluslararası topluma hem de ülkemize katkı ve fayda sağlayacağını düşünüyorum.” dedi.
Kirişci, Orman Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda düzenlenen GEF 7. Dönem Tarım ve Orman Bakanlığı ile FAO Ortak Projeleri Tanıtım Toplantısı’na katıldı.
Toplantıda Kaz Dağları’nda Orman Peyzajının Sürdürülebilir Yönetimi ve Biyoçeşitliliğin Korunmasının Güçlendirilmesi Projesi, Gediz Havzasında Sürdürülebilir ve Entegre Su Kaynakları Yönetimi Projesi ve Ekosistemi Destekleyerek Agro-Ekoloji Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi konuları ele alındı. Toplantıda bu kapsamda gerçekleştirilecek olan Bolu’ya Yönelik Gıda Üretimi tanıtıldı. .
Projeler, sürdürülebilir bir tarım ekosistemi için çevreyi iyileştirmeyi, arazi kullanım uygulamalarını geliştirmeyi ve peyzaj yönetimi bağlamında korunan alan yönetimini güçlendirmeyi hedefliyor.
Bakan Kirişci burada yaptığı konuşmada FAO ile yürütülen çok güzel projeler olduğunu belirterek, bu projelerin küresel değerine dikkat çekti.
İklim değişikliğinin artık bir olay olarak kabul edildiğini belirten Kirişci, “Kuraklık var ama yağışlarda da düzensizlik var. Bu da beraberinde başka bir tehlikeyi, selleri, taşkınları, insan hayatını ve çevreyi olumsuz etkileyen gelişmeleri getirdi. Bu nedenle de yağışlarda bir düzensizlik var. , olay sadece kuraklık değil.” dedi.
Kirişci, çevreye duyarlı adımlar atılması ve iklim değişikliğinin etkisini azaltan uygulamaların olması gerektiğini söyledi.
Suyun değerine vurgu yapan Kirişci, “Farklı dönemler için hedefler koyduk. Bu hedeflere göre su ve sulamada verimliliği artırmamız gerekiyor. İlk adım basınçlı sulama olarak düşünülebilir. İkinci olarak da içinden döktüğünüz su. evlerimiz, iş yerlerimiz, çeşmelerimiz. Son olarak sanayimiz suya verimlilik açısından mutlaka değer vermeli. “İş insanlarımızın ve organize sanayi bölgelerimizin bu konularda daha çok çalışması gerekiyor. Burada da yüzde 50’lik bir tasarrufun rahatlıkla sağlanabileceğini biliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kirişci, tarımın suya göre yapılması gerektiğini belirterek, bu çerçevede ne üretileceği konusunda kamu otoritesinden onay istedi. Toprağı ve hava durumunu dikkate alarak üretimin sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini vurgulayan Kirişci, şunları kaydetti:
“Gerçekten bu ortaklıkların ve işbirliklerinin çok değerli olduğunu düşünüyorum, üç proje de bizim için değerli ve anlamlı, sadece üç bölgede üç proje olarak bakmamak lazım, bu projeler sayesinde farkındalık daha hızlı yayılacak ve bir farkındalık yaratacak.” insanların eğitimine değerli katkılar. Bu iş birliği artarak artacaktır. Devamının da hem uluslararası camiaya hem de ülkemize katkı ve fayda sağlayacağını düşünüyorum.”
FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, geçtiğimiz GEF döneminde başarılı projelere imza atıldığını belirterek, yeni dönemde 3 proje olacağını söyledi. Gutu, “Bütün projelerin sonuçlarıyla aksiyon planları geliştireceğiz. Projeler sayesinde hem insanların hayatına hem de çevre sorunlarına dokunabileceğiz.” söz konusu.