ABD ekonomisi darboğaza girdi: Temerrüt riski arttı!
Cuma günü Beyaz Saray ve Cumhuriyetçi Kongre müzakerecileri arasında federal hükümetin 31.4 trilyon dolarlık borç tavanının yükseltilmesi konulu ikinci toplantısı, taraflardan herhangi birinin ilerleme kaydetmemesi ve yeni bir toplantı yapılmaması nedeniyle sona erdi.
Bu, 1 Haziran’a iki haftadan kısa bir süre kala, Hazine Bakanlığı’nın federal hükümetin tüm borçlarını ödeyemeyebileceği konusunda uyardığı, zorlu müzakerelerin birkaç saat kesintiye uğradığı bir günün ardından geldi. Bu bir varsayılanı tetikleyebilir.
Beyaz Saray, Temsilciler Meclisi’ni kontrol eden Cumhuriyetçiler ile “ciddi farklılıkların” sürdüğünü kabul ederken, Başkan Joe Biden hala bir temerrüdün önlenebileceğine inandığını söyledi.
Biden, G7 liderlerinin bir toplantısına katılmak üzere Japonya’nın Hiroşima kentinde gazetecilere verdiği demeçte, “Hala temerrüde düşmekten kaçınabileceğimize ve iyi bir şeyler yapabileceğimize inanıyorum.”
Borçlanma limitinde herhangi bir artış öngörülmemektedir.
Cumhuriyetçiler, keskin harcama kesintileri üzerinde anlaşmaya varmadan federal hükümetin borçlanma limitindeki artışı onaylamayacaklarını söylediler.
Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre daha önce yine Hiroşima’da gazetecilere verdiği demeçte, “Taraflar arasında bu konularda gerçek farklılıklar olmaya devam ediyor.”
Görüşmelerin başındaki Cumhuriyetçi, Cuma günü ilerleme kaydedilmediğini söyledi.
Cumhuriyetçi Temsilci Garret Graves, Kongre Binası’nda Beyaz Saray yetkilileriyle yaptığı ikinci kısa görüşmenin ardından gazetecilere verdiği demeçte, “Nerede olduğumuz ve nerede olmamız gerektiği konusunda çok samimi bir görüşme yaptık.”
Graves, “Bu gece herhangi bir müzakere olmadı” diyerek, bir sonraki görüşmenin saatinin belirlenmediğini de sözlerine ekledi.
Temsilciler Meclisi Sözcüsü Kevin McCarthy’nin, ABD hükümetinin bütçe açığı harcamalarının ve hızla artan borcunun “yörüngesini” değiştirmek için ilerleme kaydedilmesi gerektiğine ilişkin sözlerini yineledi.
McCarthy, “Bir yıldan daha kısa bir süre önce harcamamız gerekiyor,” dedi.
Görüşmeler, Biden’ın Japonya’da dünya güçleriyle görüşmesi öncesinde gerçekleşti.
İkinci bir Cumhuriyetçi müzakereci olan Temsilci Patrick McHenry, McCarthy’nin bu hafta sonu bir anlaşmaya varma hedefine ulaşıp ulaşamayacağından iki tarafın emin olmadığını ve bu anlaşmanın önümüzdeki günlerde onay için Kongre’ye sunulabileceğini söyledi.
Beyaz Saray kıdemli danışmanı Steve Ricchetti, gazetecilere görüşmeleri “değerlendirmediğini” söyledi ve toplantı salonunu terk etti.
Cuma günü erken saatlerde yapılan bir toplantı, McCarthy’nin gazetecilere Beyaz Saray’dan Cumhuriyetçilerin taleplerine gelişigüzel bir “eylem” olmadığını söylemesiyle aniden sona erdi.
ABD borsaları, müzakerelerin durduğu yönündeki haberlerin ardından haftayı düşüşle kapattı.
Cumhuriyetçiler, hükümetin daha önce milletvekilleri tarafından onaylanan harcama maliyetlerini ve vergi indirimlerini karşılamak için sistematik olarak gerekli olan kendi borçlanma limitinde artış karşılığında keskin harcama kesintileri için bastırıyorlar.
Uzmanlar uyardı
Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi’ni 222-213’lük bir farkla kontrol ederken, Biden’ın Demokratları’nın Senato’da 51-49’luk çoğunluğa sahip olması, her iki mecliste de yeterli oy alacak bir konsensüs ile iğneyi geçmeyi zorlaştırıyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, hafta içi kontrat durumunun olumsuz olması durumunda piyasaların tepki vereceği konusunda uyardı. Avrupa Merkez Bankası lideri Lagarde, “ABD’nin temerrüde düşmesi dünya için feci bir gelişme olur” dedi.
Son olarak Biden, ‘Cumhuriyetçilerin ülkeyi temerrüde düşürüp zorlamayacağını garanti edemem’ derken, ABD’de olası bir temerrüt senaryosunda 8 milyona yakın kişinin işsiz kalması, borsada sert düşüşler yaşanması, sosyal yardımların kesilmesi ve kredi faizlerinin artması.